Günümüzde en çok tercih edilen girişimlerin ilk sıralarında gelen mantarhanelerde kullanılması gereken ölçüm aletleri nelerdir? Sizler için derledik.
Şekilleri, renkleri ve büyüklükleri değişkenlik gösteren farklı bir sürü mantar türü bulunmaktadır. Bu farklılıklar içerisinde mantarlar besin değerlerine, yenebilmelerine ve faydalarına göre değerlendirilir. Mantar yetiştirmek çiçek, bitki ve sebze yetiştirmekten farklıdır. Mantarlar klorofil içermezler, onun yerine sunstrat denen başka bir bitki materyaline bağlıdırlar.
Nasıl Mantar Yetiştirilir?
Öncelikle hangi tür mantar yetiştireceğinize karar vermelisiniz. Piyasada en çok üretimi yapılmaya başlanan mantar türleri arasında Kültür Mantarı, İstiridye Mantarı , Reishi Mantarı ve Trüf Mantarı çeşitleri sayılabilir. Mantar yetiştiriciliğinde kasa,ranza ve plastik torba olarak adlandırılan 3 farklı sistem bulunmaktadır.
Yetiştirme sisteminin seçiminde yetiştirme yerlerinin özelliği (sera, depo, mağara, modern işletme ve benzeri), işçi ve makine kullanım durumu, üretimin mevsimlik yada sürekli yapılması göz önüne alınmalıdır.
Kasa Sistemi ile Mantar yetiştiriciliği:
Mantar yetiştiriciliğinde kullanılan en yaygın sistem kasa sistemidir. Bu sistemde kompostun kasalara doldurulması, pastörizasyonu, misel ekimi,toprak örtme ve boşaltma gibi işlemler makine ile yapılarak işletmede iş gücüne olan ihtiyaç en düşük seviyeye indirilebilir. Kasalar üst üste dizilerek sıralandığından yetiştiricilik için kullanılan alandan yararlanma oranı artmaktadır.
Ranza Sistemi ile Mantar Yetiştiriciliği:
Ranza sisteminde yapılan mantar yetiştiriciliğinde tüm işlemler bir yetiştirme odasında yapılmaktadır. Bu nedenle yetiştirme dönemi uzar ve dolayısı ile yıllık üretim sayısı azalır.
Plastik Torba Yetiştiriciliği:
Genellikle bu sistem mevsimlik üretimler (soğuk depolar, seralar) ve amatör yetiştiricilik için uygundur. Basit ranzalar üzerine torbalar 3-4 kat yerleştirilerek birim andan daha çok yararlanılabilir.
Eğer yetiştiricilik için yeni bir tesis kurulmayacak ise mevcut yer ve binanın seçiminde aşağıdaki özellikler göz önünde bulundurulmalıdır:
- Seçilen yer aydınlatma, havalandırma, ortam nemlendirilmesi ve temizlik için su ve elektrik gibi enerji kaynaklarına sahip ve ulaşım sorunu olmamalıdır.
- Yapıların nem ortamının sağlanması için ıslatmaya uygunluğu ve zararlıların yuvalanmaması açısından tamamen betonarme olmalıdır.
- Tavan yüksekliği en az 2,50 metre olmalıdır.
- Tabanda atık suyun gideceği bir kanal olmalı, yoksa suyun toplanıp alınacağı bir çukur açılmalıdır.
- Mantar yetiştirme odasına girmeden önce ayakların dezenfekte edileceği ve ön işlemlerin yapılacağı ön oda oluşturmakta fayda vardır.
Mantarhanelerde Kullanılması Gereken Ölçüm Cihazları Nelerdir?
Mantar yetiştiriciliğinde ürünün kalitesine ve rekoltesine en büyük etken nemdir. Bu nedenle bir mantar üretim çiftliğinde olmazsa olmaz cihazların başında nem ölçerler (higrometre) gelmektedir.
Mantarhanenizde kullanabileceğiniz bazı nem ölçerler ;
TFA 45.2007 Sıcaklık ve Nem Ölçer
TFA 45.2007 ibreli sıcaklık ve nem ölçer; dışı pirinç kaplamadan oluşan mekanik ölçüm cihazıdır.
- Ortamdaki sıcaklık ve nemi ölçmektedir.
- Ergonomik yapısı sayesinde yer kaplamaz.
- Çalışması için herhangi bir güç kaynağı gerektirmemektedir.
- Termometrenin dış kaplaması pirinç kaplamadır.
- Şık tasarıma sahip kaliteli bir üründür.
- Almanya’dan ithal
- 2 yıl garantilidir.
TEKNİK ÖZELLİKLER:
- Sıcaklık ölçüm aralığı : -20 C + 60C
- Nem ölçüm aralığı : 0 – 100
TFA 45.2007 Sıcaklık ve Nem Ölçer Satın Almak İçin Tıklayınız.
TFA 44.2001 Higrometre
Saç- sentetik kaplama, pirinç yüzeyli, normal nem yüzdesi belirtili higrometre.
TFA 44.2001 MEKANİK HİGROMETRE
- Saç- sentetik kaplama, pirinç yüzeyli, normal nem yüzdesi belirtili higrometre.
- Ölçüm aralığı: 0… 100%
- Ebatları: Ø70 mm
- Ağırlık: 60 gr
TFA 44.2001 Higrometre Satın Almak İçin Tıklayınız.
Mantar yetiştiriciliğinde nem ölçümünden sonra en önemli etken sıcaklık ölçümüdür. Sıcaklığın da , nem gibi kontrol altında olması gerekmektedir. Çimlenme, hasat ve depolanma aşamalarında mantarların belli bir sıcaklık aralığında tutulması önemlidir.
TFA 30.5031 Saatli Dijital Termo-Higrometre
Alman malı TFA 30.5031; Güvenilir, kaliteli ölçüm sonuçları veren, saat, takvim ve alarm fonksiyonlu, geniş ekranlı, nem kontrollü dijital termo-higrometre.
TEKNİK ÖZELLİKLER:
- Sıcaklık ölçüm aralığı: -10 ºC… +50 ºC
- Nem ölçüm aralığı: 20… 99%
- Çözünürlük: 0.1 ºC
- Ebatları: 98 mm X 24(52) mm X 104 mm
- Ağırlığı: 107 g
- Batarya: 1.5V AAA
TFA 30.5031 Saatli Dijital Termo-Higrometre Satın Almak İçin Tıklayınız.
TFA 30.5002 ´Hygrotherm´ Sıcaklık ve Nem Ölçer
HYGROTHERM ORTAM SICAKLIK VE NEM ÖLÇERİN ÖZELLİKLERİ:
- Bu termometre higrometre; isterseniz duvara monte edilebilir, istersenizde masaüstünde kullanabilirsiniz.
- Max / Min butonu ile bulunduğunuz ortamın en düşük ve en yüksek, ısı ve nem oranlarını görebilirsiniz.
- Reset butonu ile istediğiniz zaman Max / Min değerleri sıfırlayabilirsiniz.
TEKNİK ÖZELLİKLER:
- Sıcaklık ölçüm aralığı : -10ºC … +60 ºC
- Nem Ölçüm Aralığı : 10% … 99% rH
- Sıcaklık hassasiyeti : ±1ºC
- Nem hassasiyeti : ±% 5 Rh
TFA 30.5002 ´Hygrotherm´ Sıcaklık ve Nem Ölçer Satın Almak İçin Tıklayınız.
Sıcaklık ve nem takibini internetin bulunduğu her yerden takip edebilmek için bu cihazlar dışında kullanılabilecek cihazımız bulunmaktadır.
CTH100 Sıcaklık, Nem Takip Cihazı
CTH-100 Sıcaklık/Nem Takip Cihazı, ürünlerinizin bulunduğu ortama ait sıcaklık ve/veya nem değerlerin takip edilmesinin gerekli olduğu uygulamalar için tasarlanmış, oldukça kullanışlı bir cihazdır. 3 adet prob girişine ister sadece sıcaklık isterseniz de sıcaklık + nem probu bağlanabilmektedir. Web uygulaması vasıtasıyla; online olarak takip ve çeşitli yapılandırmaları (limit değerleri ayarlamak vs.) yapabilmektesiniz.
Cihazın üzerindeki LCD ekran üzerinden ölçüm değerleri kolayca okunabilmektedir. Ethernet portu aracılığı ile modem/internet yönlendiricinize bağladıktan sonra da cihazınız ölçtüğü değerleri otomatik olarak bulut sunucuya göndermeye başlayacak ve bu değerler sunucuya daha sonra takip edebilmeniz için kaydedilecektir.
CTH100 Sıcaklık, Nem Takip Cihazını Detaylı İncelemek ve Satın Almak İçin Tıklayınız.
Mantar yetiştiriciliğinde ortamda bulunan karbondioksit miktarının etkisi de çok önemlidir. İlk dikim ve çimlenme aşamasında ortamda yüksek karbondioksit bulunmalıdır. Kompostlar içerisinde ilk mantarcıklar görünmeye başladığında karbondioksit dışarıya atılmalı ve azaltılmaya başlanmalıdır. Ortamda bulunan karbondioksit miktarını ölçmek , kontrol altında tutmak ve gerektiğinde havalandırma sisteminin çalıştırılmasını sağlamak için kullanılabilecek cihazlar bulunmaktadır.
CS 120 Karbondioksit Ölçüm ve Kontrol Cihazı
Havadaki karbondioksit miktarının ölçülüp kontrol altında tutulması gereken tüm uygulamalarda güvenerek kullanabileceğiniz bir cihazdır.
Röle çıkışları vasıtasıyla karbondioksit konsantrasyonu istenmeyen seviyelere ulaştığı taktirde, havalandırma kontrol ünitesi vs. gibi cihazları tetikleme özelliğini sahiptir. Üzerindeki ayar butonları vasıtasıyla, ayarladığınız seviyeler aşılınca cihazınız röle vasıtasıyla bağlayabileceğiniz sesli alarm sisteminin size uyarılar vermesini sağlayabilirsiniz.
CS 120 Karbondioksit Ölçüm ve Kontrol Cihazının Özelliklerini Detaylı İncelemek ve Satın Almak İçin Tıklayınız.
MC143 Sıcaklık, Nem, Karbondioksit Takip Cihazı